Samfunnsmedisinsk legeerklæring

Det er kanskje sjelden det skjer virkelig store hendelser i en kommuneleges liv, men denne uka utviklet seg til å bli ei uke jeg vil husk lenge. Jeg har hatt en ganske effektiv, men kjedelig uke med mye saksbehandling og jobbing foran pc´n, men så kom siste dagen og 40 000 ungdommer over hele landet skulket skolen for sammen å demonstrere overfor oss voksne for at vi må gjøre noe aktivt og effektivt for å bedre miljøet på jorda! Jeg bøyer meg i støvet for et engasjement vi nesten aldri ser i voksengenerasjonen. Det jo fantastisk at ungdommene verden over har tatt fatt i Greta Thunbergs skolestreik for et bedre miljø på jorda. Denne uka fikk vi altså se norske ungdommer som følger hennes eksempel.  Vi samfunnsmedisinere burde jo gjøre akkurat det samme. Vi lever i et samfunn som i økende grad skaper et miljø som blir økende skadelig for helsa vår.

Dag-HelgeKollega Dag Helge Rønnevik har gått ut med en samfunnsmedisinsk legeerklæring som har gjerne gir til elever som trenger støtte på skolen for at de skal få gyldig fravær for sin innsats for vår framtid. For et flott tiltak! Jeg følger så gjerne opp og leverer ut en likelydende erklæring til elever i min kommune som var med på aksjonen! – og jeg oppfordrer alle andre kommuneoverleger til å gjøre det samme! Verden trenger et sånt engasjement for å sikre miljøet for de som overtar etter oss.

Det er så mye positivt i disse ungdommenes engasjement. Ikke bare fordi jeg håper det fører til mer effektive tiltak for å bevare miljøet rundt oss, men for hver enkelt av elevene som gjør noe konkret med sitt engasjement. Dette er virkelig et positivt tiltak for folkehelsa! Ungdommene presser oss voksne på et vanskelig område; våre holdninger og innlærte måter å tenke og handle på. Det kommer til å koste å virkelig endre kursen vi holder og gjøre tiltak som har effekt. Jeg håper dette engasjementet fører til reell endring. Jeg håper engasjementet blomstrer!

Det jeg er mest bekymret for i dette ungdomsopprøret er hvordan noen (mange?) voksne reagerer på det og ytrer sine meninger overfor den enkelte ungdom. Sosiale medier viser mange menneskers sanne indre holdninger. Det har vist seg å være skremmende brutalt og stygt. Jeg håper dere voksne som har ungdommer med et så flott engasjement følger dem opp og støtter og hjelper dem når nett-trollene utfolder seg. Eller når motstanden viser seg i alle sine utfordrende forkledninger fra direkte reaksjoner til skjulte stikk til en  ungdom som ikke enda er så godt rustet til å stå i mot.

Jeg merker at dette engasjementet blant mange ungdommer gjør noe med meg. Det ER mulig å gjøre noe for miljøet vårt, men det vil koste vanskelige endringer i hvordan vi lever. Jeg håper disse ungdommene verden over kan være begynnelsen på endringer som betyr noe. Som en eldre samfunnsmedisiner ser jeg at dette er positivt for folkehelsa fra den enkeltes personlige engasjement til å mulighetene for å bedre miljøet i i verden. Dere har overbevist meg og dere har min støtte!