En kommunelegedag i pandemitid

Jeg åpner innboksen på postprogrammet mitt. Jeg liker å være litt tidlig på jobb for at jeg blant annet skal kunne starte dagen og ha oversikt over hva som ligger i innboksen. 28 eposter siden jeg gikk hjem i går. Ikke så verst. Jeg har lært meg til å være veldig kritisk til hva jeg leser og jobber med. Jeg har lagt opp mange mapper til forskjellig innhold vel vitende om at det jeg tar ut av innboksen blir det liten tid til å gjøre noe med. Fire eposter fra statsforvalteren! Den siste kl 2130 i går. Lurer på om de forventer at jeg leser dem før jeg legger meg? Ooops der oppdaget jeg nede i innboksen en Epost fra statsforvalteren som kom like før kl 14 om et møte kl 1830. Hva var så viktig at vi skulle møte klokka halv sju på en fredag kveld? Jeg merker at det lugger litt i samvittigheten min, men jeg har vakt i hele helga og det var familiekveld denne fredagen. Eneste kvelden denne uka uten vakt eller møter. Jeg møtte ikke. Jeg rekker vanligvis ikke gjennom alle epostene mine før møtedagen begynner. Det er et til to møter i uka i kriseledelsen. Det er viktige, spennende og interessante møter som oftest foregår som videomøter. Jeg er heldig som jobber sammen med to andre kolleger. Vi ringer hverandre og konfererer om de vanskelig sakene og møtes en gang i uka til team-møter hvor vi går gjennom aktuelle saker og tar faglige diskusjoner sammen med de andre i Samfunnshelse. Vi har en felles-epost som fylles med spørsmål fra publikum, tjenester, organisasjoner og bedrifter. Vi har omprioritert arbeidet til våre to ansatte innen Miljørettet helsevern til å besvare disse. De er blitt kjempegode! Spørsmålene som er prinsipielle, eller de ikke kan svare på, tas med oss kommunelegene.

Jeg har knapt fått sagt «takk for møtet» før telefonen ringer. Jeg har allerede avvist flere telefoner under møtet som jeg må ringe tilbake. Det blir en raskt prat med vaksinekoordinator om beskjeden om at vi får flere vaksiner allikevel! Hun har nettopp forberedt arbeide på at vi skulle få færre vaksiner framover, men ny beskjed fra Folkehelseinstituttet om at de frigir flere vaksiner fra sitt beredskapslager blir tatt imot med iver. Nå kan vi sette opp vaksiner til flere; både helsearbeidere og de eldste innbyggerne. Siden jeg dekker kommunelegefunksjonen for tre kommuner sjekker jeg ut med de to andre og hører med mine kolleger som dekker hver sin større kommune. Jeg er litt «misunnelig» på dem som har fått kommunene til å investere i helseboka.no som gjør timebestilling for vaksinasjon veldig enkelt. Allikevel har «mine» kommuner full oversikt. De er små kommuner og har god kontroll på sine innbyggere. Jeg mener det er gitt god informasjon ut og hver enkelt innbygger får skriftlig informasjon. De gamle blir ringt til for å avklare timebestilling.

Telefon fra en innbygger som har irritert seg over at hun kan se på vg.no at det er satt langt flere doser koronavaksine enn det er fordelt fra Folkehelseinstituttet til kommunene. Jeg har heldigvis sjekket og kan forklare at vi faktisk har satt alle dosene vi har fått. Det er «delay» i systemet fra vi har satt dosen, skrevet det inn i journal og overført til SYSVAK som er grunnlaget for medienes presentasjon. Noen ganger skaper mediene unødvendig ekstraarbeid for oss!

Flere hytteeiere fra Oslo og Norde Follo-området har sendt søknad om å få komme på hytta. En skoleklasse skal på leirskole til vår kommune og lurer på om det er greit? Jeg mener dette egentlig ikke er legearbeid. Det er en forskrift som beskriver hva som er lovlig og hva som ikke er lovlig. Samtidig er det gitt noen anbefalinger fra regjeringen. Folk flest har vanskelig for å skille bestemmelsene i lovverket og anbefalingene. Vi får spørsmålene. Jeg kan som oftest bare svare at JA, det er lovlig, men er det lurt? Min faglige vurdering er at det ikke er så lurt at folk fra høysmittekommuner kommer inn til våre kommuner med liten eller ingen smitte hvis de er sosialt sammen med våre innbyggere. Rett etter at jeg har gitt mitt vurdering og svar kommer regjeringen med en pressekonferanse som kan tolkes å gå imot min vurdering. Grunnlaget er ikke endret, men de sentrale politikerne endrer på anbefalingene. Jeg humrer for meg sjøl og tenker på artikkelen jeg var med på å støtte; Joker Nord! Forvirringen blant folk flest er lett å forstå for anbefalinger og regler endres nesten daglig. Jeg klarer sjøl ikke å få med meg alt fordi det strømmer på med epost med lange vedlegg som skal leses. Godt vi er 6 personer som kan passe på å oppdatere hverandre!

Jeg sitter i et brukerråd for «Fiks» som er et web basert verktøy for smittesporing. Jeg er glad vi har fått et eget program for dette. Samtidig er det folk der som lytter til oss smittesporere og videreutvikler programmet. Det er både inspirerende og spennende å få være med, diskutere med folk fra andre kommuner og finne fram til forbedringer sammen med IT-folka. Igjen skjer møtet på skjermen med diskusjon på live video og i chatten ved siden av videoene. Jeg synes det er skikkelig motiverende å følge utviklingen av verktøyet så tett!

Bare minutter seinere er jeg i gang med å bruke akkurat det programmet. Jeg har smittevakt og tar imot telefon eller kryptert fil til eposten vår med informasjon om nye smittede. Denne uka har jeg 2 hverdagsvakter og 2 helgedagsvakter. Vi jobber som regel fram til 22-23, for labben kommer ofte med sine siste analyseresultater mellom kl 20-21. Da må vi ringe til de som er smittet, finne ut av hvem de kan ha som nærkontakter. Smittesporerne gjør som oftest intervjuene og følger opp nærkontakter. Folk er blide sjøl om vi ringer dem seint på kvelden!

Denne dagen måte jeg få tid til å bli testet for koronaen sjøl også. Som hvert år er jeg blitt forkjølet og tett i nesa og nyser skikkelig innimellom. Jeg får bare følge opp det jeg ber alle andre med slike symptomer gjøre. Jeg må testes. (- og den var negativ. Bare en sesongforkjøelse)

For hver gang jeg er i et møte eller i telefonen tikker det inn eposter. Jeg har moderat kontroll og oversikt, men prøver å koble meg av når jeg går hjem litt seint fra jobben. Både sms og eposthenvendelser får jeg hele døgnet som om jeg har kontinuerlig vakt. Jeg skrur av lyden på begge og venter med å svare til jeg er på jobb igjen. Hvis jeg ikke har vakt som i kveld.