Overlegepermisjon i SAMLOK!

Jeg har permisjon! Helt borte fra min vanlige kommunelegejobb. Jeg skal tilbringe 3 uker i SAMLOK. Det er samlokaliseringen av de tre nødsentralene 112, 110 og 113 i Drammen.

Vi kommuneleger som er legespesialiseter har samme type avtale mellom KS og Legeforeningen som overlegene/Legespesialistene på sykehusene har. Dvs en Sentral Forbundsvis Særavtale (SFS) hvor det i punkt 11.4 står at «Lege med relevant spesialitet tilsatt i minimum 40 % stilling har rett til 4 måneders utdanningspermisjon med lønn per 5-årsperiode.» Jeg har fordelt de fire månedene og tatt ut 2 måneder tidligere og skrevet om det her i bloggenOg her.

Drammen_politistasjonNå skal jeg tilbringe de neste tre ukene i 6 etasje her på Politihuset i Drammen. Politiets operasjonssentral (112), Brannvesenets 110 sentral og 113/AMK ligger side om side her.  På min første dag ringte jeg på døra til politihuset kl 0730 med litt høy puls og spenningen sitrende i hodet for hvordan jeg skulle bli tatt i mot av strenge uniformerte politifolk. Ingen grunn til stress. Jeg oppdaget fort at jeg var både ventet og velkommen!

IMG_1646Her sitter de to operasjonslederne hvor den ene sitter i hjørnet til høyre og har overblikk over hva som skjer i vår lille del av verden. Akkurat i dag er 3 av de 5 operasjonsplassene i drift. Litt lite hvis det skjer noe sier de, men i dag ble det ganske stille.

De to første dagene av uka hos politiet har alt gått. Jeg har vært inne og hilst på folka på 110 og 113. Alle veldig blide og ønsker meg velkommen. En «Trippelvarsling» hvor alle nødetatene varsles på en gang ble satt i gang fra «Nordre Buskerud» operasjonssentral ved en ulykke ved skisenteret i Uvdal. Jeg blir raskt fortalt at «Søndre Buskerud» har kontroll på utrykningsenhetene for politiet øverst i Numedal sjøl om ansvaret for tjenesten ligger til «Nordre». En praktisk løsning. Jeg henger over skuldrene på den ene operatøren og følger politipatruljen starte i Rødberg og bevege seg oppover dalen på kartet mot ulykkesstedet. På nødnettradioen samles de tre nødetatene i en talegruppe; Baps 1 (Brann, Akuttmedisin, Politi, samvirke). Jeg hører at brannvesenet er først tilstede og blir så nygjerrig at jeg spør inn på nabolokalet hos 110 om det er greit at jeg kikker hos dem på kart og samband. På deres kart ser jeg deres utrykningsbil, men ikke noen ambulanse eller politibil. Jeg skritter videre inn til 113 og spør om det samme. Jeg får vite hvilken operatør som har saken og får raskt en status fra henne og ser på hennes kart hvor ambulansen fra Geilo og fra Rødberg synes. Det er en enkel hendelse men morsomt å se hvor tett de samarbeider. Bare så synd at de ikke kan se hverandres ressurser på egne kart! En spennende start på hospiteringen som viste nytten av at de tre etatene ligger vegg i vegg og at de bruker en felles indeks for utspørring og innhenting av opplysninger ved trippelvarslinger.

De to første dagene har vist tydelig hvor mange forskjellige forespørsler, hendelser og aksjoner de må ta seg av på 112 sentralen. En rømt lama, psykiatrisk pasient, ungdom som stjeler, brannalarm hos nabo som har hylt i ett døgn, en skadet fugl, innsatte i arresten og mye mer!  Allerede nå er jeg imponert over effektiviteten, samarbeide operatørene i mellom og den tonen det er i rommet, men ikke minst overfor de som ringer inn.

Jeg kommer til å bruke litt plass her i bloggen til å beskrive det som skjer under hospiteringen. Jeg  ville oppleve SAMLOK fordi de er en «utdøende rase» og kommer helt sikkert tilbake til flyttingen av 112 + 110 sentralen til Tønsberg, hva som skal skje med 113 og hvorfor i all verden helsevesenet i Vestfold ikke har sikret seg plass i det nye bygget hvor 110 og 112 skal samles!?