Strømutfall med og uten strøm

Ei litt uvanlig kommunelegeuke. I Øvre Eiker hadde fylkesmannen varslet en øvelse hvor kommunens kriseledelse skulle håndtere dårlig vær med mye snø og strømutfall i hele regionen i 4 dager. Helt uten strøm i stømnettet skaper fort store problemer fra bensinpumper som ikke virker til telefoner som er døde. Ut over uka fikk vi spilt inn fra fylkesmannen situasjoner som oppstår når strømmen blir helt bort. Hvor har vi nødaggregat, hvem har det, hvilke tjenester og hvilke innbyggere blir strømbortfall fort kritisk for. I en øvelsessituasjon kan man ikke bare avlyse alle møter så det ble hektisk fram mot selve øvelsesdagen på torsdag.

IMG_0305Det mest spennende ble øvelsesdagen med hele kriseledelsen samlet i formannskapssalen. Sjøl om jeg har vært med på mange øvelser og faktiske situasjoner ble det skikkelig lærerikt, fra bruk av kommunenes beredskaps loggføringsprogram, Dsb-cim, til samarbeid mellom resten av kriseledelsen om vurderinger, prioriteringer og valg. Sjøl om stresset ikke var så mye tilstede i hendelsen ble jeg svett av at det var mange observatører som alle er veldig flinke innen sitt område! Vi famlet litt i begynnelsen men tok oss fint inn utover dagen.

Jeg er ansvarlig for å ha en helseberedskapsplan på plass ,og det har vi, men den er fra 2003, oppdatert i 2009 og trenger fornyelse. Allikevel opplevde jeg at den hadde det jeg trengte inn mot denne krisen. Strømutfall var beskrevet, men ikke detaljene som jo kan være forskjellig fra situasjon til situasjon. Når vi reviderer den skal jeg passe meg for å gå ned i detaljene, men ei prioriteringslista av hvem som må få hjelp til strøm først må vi ha! Må innrømme at jeg var sliten i hodet når dagen var slutt!

Fredag ringte beredskapskoordinator og fortalte at hele Krokstadelva, 2500 abonnenter, var uten strøm. Var det en øvelse igjen? Nedre Eiker skal ikke ha den øvelsen før i februar? Det var ingen øvelse. Det er mange viktige funksjoner i Krokstadelva fra barnehager, omsorgsboliger, tekniske installasjoner, legekontor og annet. Flere steder hadde de ikke vann. Min første tanke var selvfølgelig at her måtte kriseledelsen samles så jeg ringte rådmannen. De var alt i gang, jobbet med alle fagområdene fra teknisk til omsorg, og hadde etablert en hendelse i loggførings systemet vårt hvor jeg kunne følge utviklingen hjemmefra. De trengte ikke meg (skuffa!?), men jeg ringte allikevel Eiker legekontor for å sjekke. De hadde alt fått tilbake strøm. Derfra kunne jeg følge med utviklingen i Dsb-cim og hvordan strømnettutfallet bedret seg på EB-nett sine nettsider.

Ei litt annerledes uke. Kom ikke å si at det er kjedelig å være kommunelege!