Tanker om norovirus mellom do og bøtta.

Jeg mener slett ikke det er nødvendig at leger må ha følt en sjukdom på kroppen for å kunne gi gode råd eller behandle pasienter på beste møte. Allikevel må jeg medgå at en del tanker gikk gjennom hode på meg der jeg satt på do i helga med hode i ei bøtte. Dvs.mellom oppkastene, ikke tale om at jeg klarte å tenke på noe annet når jeg kastet opp! 50% av magesjau tilfeller er forårsaket av Norovirus. Dette var umiskjennelig norovirus! Familien var rammet og jeg ble smittet av dette som er et av de mest smittsomme virus vi har. I et oppkast kan det frigjøres millioner av viruspartikler, mens det kun trengs 10 partikler til å smitte over til en annen person!

Spysjuke

Spysjuke

Vi gikk gjennom håndhygienerutinene hjemme og jeg må innrømme at jeg måtte skjerpe meg. Det er lett å glemme å vaske hendene før man spiser. Det er lett å glemme å vaske seg etter at man bare var innom «oppkastbadet» for å pusse tenna! Det er lett å glemme å vaske hendene etter at man, omsorgsfullt, hadde holdt om panne til en syk! Den sjuke fikk holde seg vekk fra kjøkkenet! Det var jo verre når man igjen ble sulten og fikk lyst på mat.

Det er også underlig med et så smittsomt virus at en av oss tre slapp helt unna. Hvorfor? Men sånn er det med smittsomme sykdommer, og glad er vi for det!

Jeg har holdt meg hjemme i to dager fordi Folkehelseinstituttet er ganske tydelig på at man kan smitte opp til to døgn etter at man er symptomfri. Det har jeg fortalt videre så mange ganger til barnehager og foreldre som har ansatte eller barn med magesjau at jeg måtte vel følge det sjøl. Men hva er det egentlig å være symptomfri? Jeg følte meg jo helt frisk etter 2 dager, men så var det jo litt «annerledes» avføring enda, da. Var det sjukdomstegn eller ikke? Jeg skjønner jo at det slett ikke alltid er så lett å gjøre som doktor´n sier, men heldigvis er de fleste ansatte og foreldre fornuftige og gjør en valg. Ikke ofte tynn avføring eller oppkast og god allmenntilstand => frisk!

Desverre er denne tida høysesong for norovirus. Vinteren holder oss mer inne og tettere på hverande. Skjerp hygienereglene når kulda kommer! Det dumme med norovirus er at det kan smittte en ny runde hvis man ikke passer på. Det er ikke lett å være borte fra jobb med et friskt, smitteførende barn. Det er bare ikke noe verre enn å gå på en ny runde med smitte i barnehagen fordi noen har vært for tidlig tilbake!

Jeg holdt meg unna jobben to dager som oppskriften sier og er ekstra forsiktig hvem jeg klemmer på noen dager til så er jeg vel trygg igjen. Jeg er helt sikker på at det ikke er nødvendig for smittevernleger å ha prøvd alle smittsomme sjukdommer for å bli en god smittevernlege! Norovirus er dagligdags for kommuneleger og smittevernleger om vinteren. Vi må gi råd og trøst ofte og huske å melde utbrudd til folkehelseinstituttet på http://www.vesuv.no

Én kommentar til “Tanker om norovirus mellom do og bøtta.

Kommentarer er stengt.