Folkehelsedagen i Eiker 2013

Folkehelsedagen i Eikerbygdene «gikk av stabelen» i forrige uke. Jeg pleier å skrive om den hvert år fordi den er blitt en tradisjon og et tilbakevendende

Folkehelsedagen-2013-1

høydepunkt i denne kommuneoverlegens jobb. Denne gangen var emnet «Overgangen mellom tjenester og veien til egenmestring».Øs pøs regnvær da vi stod å ventet utenfor Folkets hus i Krokstadelva, men det lyste opp med sol når vi kom i gang! Folkets hus er et ærverdig sted med historie i veggene og en gjenklang som er et gammelt folkets hus verdig. Kultur og musikk er folkehelse og vi ble gjort klar til dagen med klarinettspill fra elever på kulturskolen med klaver akkompagnement. Hyggelig for en gammel klarinettguttemusikkspiller!

Folkehelsedagen-2013-2Folkehelsedagen er blitt en tradisjon hvor vi fokuserer på forskjellige emner innen det store folkehelseområdet. Det er en fin måte å få litt konkrete innslag innen et stort og diffust område. Sjøl om jeg er kritisk til å samle folk en hel dag var det faktisk mange påmeldte. Aktiv Eiker står som hovedansvarlig for arrangementet og hadde samlet mange flinke fagfolk fra forskjellige tjenester til å fortelle om hvordan de jobbet med sine pasienter som skulle overføres til andre tjenester eller hjem.

Jeg kjenner tjenestene godt og synes vel derfor det var aller mest spennende og moro å høre fra brukerne sjøl. Torgeir Stensrud fortalte om sin «reise» fra å jobbe i forsvarets etterretningsorganisasjon gjennom det privatenæringslivet, dommen for økonomisk utroskap, soning på Hassel fengsel, fysisk aktivitet, vektreduksjon på nesten 100 kg og et nytt liv.

En fantastisk morsom og god historie om egenmestring fra to brukere på Aktiv Eiker og til slutt vår egen lokalpolitiker og politimann som fikk en alvorlig lammelse etter en motorsykkelulykke men som har jobbet seg tilbake og nå mestrer hverdagen i rullestol. Veldig forskjellige historier som grep tilhørerne på hver sin måte.

Arrangeringen av Folkehelsedagen er en skikkelig dugnadsjobb. Jeg opplever igjen og igjen hvor koselig og hyggelig det er med dugnad. Vi jobber sammen, prater og svetter og får takk for vel gjennomført arbeid. «Livet er en dugnad» sier min venn Håkon. Hans livsfilosofi burde vi bruke mye mer i dagens samfunn som rett og slett er litt på vei bort fra dugnadsånden!

Ordførerne fra begge Eikerkommunene har åpnet folkehelsedagen hvert år. Det gjorde de i år også.  Så forskjellig som bare to ordførere fra Høyre og Arbeiderpartiet med forskjellig kjønn kan gjøre. Det blir alltid en flott åpning på dagen og gir akkurat det fokus og løft som deltakerne fortjener å få.

Nå er jeg mest spent på om vi kan klare å fylle salen til neste år også og få til et program som trekker mange deltakere…