Smittevern er spennende!

Smittevern er spennende! Det er liksom hjemmeområdet det for en kommuneoverlege…. Influensa, hjernehinnebetennelse, oppkast og diaresjukdommer, lungebetennelse, tuberkulose, Hiv (men nesten aldri AIDS lenger…) og til og med lus!

Denne uka har det vært litt av hvert… En telefon fra en barnehage som lurer på om når et barn smitter og når det kan komme tilbake i barnehagen. Jeg var i Helsedirektoratet og svarte på huske, men klok av skade bad jeg om å få sjekke det og gi et skikkelig svar tilbake. En rask gjennomgang av Folkehelsas smittevernbok bekreftet det jeg hadde sagt. Det er kjekt å kunne være på internett med iPhonen!

Vi får såkalte «nominative meldinger» på en del spesielle sykdommer. Det er nesten alltid bare å kvittere ut å arkivere, men vi har en på kontoret som tar imot og går igjennom meldingene. Vi fører bla statistikk.. Hun oppdaget at vi hadde fått melding på samme type sykdom fra to naboer i kommunen… Det var våkent oppdaget og det pirrer jo smittevernlegen med en gang… kunne det være noen sammenheng? Matbåren? Vannbåren? reist ute sammenn? Dyr sammen? Jeg måtte gå en raskt runde og snakket bla med Mattilsynet og leder for vannverket.. Konklusjonen var beroligende, nok en tilfeldighet, ihvertfall ikke noe vi kunne koble til en konkret sammenheng… men vi følger med hvis det kommer flere meldinger.. Sånt er spennende og gir en kjærkommen mulighet til å samarbeide med andre fagfolk for å analysere situasjonen.

– og helsesøstrene vaksinerer russen for hjernehinnebetennelse.. Flott at så mange russ tar vaksinen! Så er det minder sjanse for dødssjuke russ når russefeiringa tar av til våren…

En diskusjon med en kollega om hvordan vi bør håndtere luseepidemier i skoler og diare – oppkast-sykdommer som kommer igjen og igjen… Det er fremdeles mange følelser rundt lus. Luse epidemier er blirr vanlig både i barnehager og skoler hver vinter akkurat som influensa og forkjølelse. Det er vanskelig å bli kvitt fordi mange er bærere uten at de merker det  og det er slett ikke alltid lett å se luseeggene sjøl om man bruker lusekamm i vått hår.. Jeg mener vi må se på dette som en helt allminnelig smittsom sykdom som forkjølelse. Vi blir nok aldri kvitt det og må innse at det kommer tilbake og tilbake …. og det gjør diaresjukdommene også.. som oftest norovirus som smitter superlett og vi kan få det igjen og igjen… Da blir det en utfordring for skole og barnehage med å gjennomføre skikkelig håndhygiene og være flinke til å vaske… og holde sjuke barn og ansatte hjemme 48 timer etter at de har hatt siste symptomene…. Du skjønner det slett ikke er greit når mor og far skal på jobb og har flere barn som kaster opp og får diare omigjen og omigjen… Det er noe dritt….!!

Det er nesten bare Legionella jeg ikke har vært innom denne uka! Ei spennende kommuneoverlegeuke!