Blås i tabloidavisene…. Bruk lokalmediene!

Så er det i gang igjen. Mediene fråtser i forskjellige meninger om hva som bør gjøres og ikke gjøres i forhold til årets influensa. Jeg sitter å lurer på hvem som er verst… mediene som selger sitt stoff med helsides overskrifter eller fagfolk som står fram med egne vurderinger og meninger….?  Hvor lang hukommelse har folk? Fra å kritisere helsemyndighetene kraftig for massevaksinasjon i 2009-10 kommer det nå kritikk for at det ikke anbefales massevaksinasjon…? Litt forbauset kjenner jeg at jeg er fortørnet over tabloidmedienes krisemaksimering og fokusering på de tragiske og alvorlige, men få tilfellene. Forbauset fordi det jo her helt forventet. Det er jo derfor de tabloide mediene er helt uegnet til helseinformasjon. De vil alltid velge den  vinklingen som selger mest og snur bråkjapt til en ny kritisk vinkling hvis faglige vurderinger faktisk slår til…

Er en sannhet som viser bare en liten bit av en helhet egentlig sann?

Influensa har vi hvert år, noen ganger verre en andre ganger, men det er en vanlig sykdom som for de allerfleste ikke er mer en plagsom. Vi må også ta inn over oss at også denne sykdommen kan utvikle seg til en farlig tilstand for noen. Det kan de fleste sykdommer.

Samtidig er jeg imponert over lokale medier som både viser en forståelse for situasjonen, egen innvirkning og ansvar for å gi publikum saklig informasjon. Det er det samme vi erfarte under pandemien i 2009. Vi er helt avhengig av en faglig dyktig, seriøs og aktiv presse som kan se helheten og hva som er best for leserne. Vi må finne oss i at de graver og stiller kritiske spørsmål ved det vi gjør… De hjelper oss med å få fram den informasjon og kunnskap folk trenger samtidig som de presser oss til å begrunne avgjørelser evt dokumentere det vi gjør og forsvare våre standpunkter og la oss komme fram med dem.

Hva godt er det for lesere landet over å få detaljer om dødsfall og tragiske utfall av influensaen…? Det er klart vi trenger å motiveres til å la oss vaksinere og forebygge at vi blir syke. Vi trenger å vite hvorfor det brukes masse penger på å vaksinere de som er i risikogruppene, men trenger ikke detaljerte, gjentagne og voldsomme beskrivelser som skremmer oss… det er en balansegang i informasjonen om sesonginfluensaen tabloidpressen ikke klarer i sitt jag etter å selge mest mulig… Det er vanskelig nok for helsemyndighetene.

Vi opplever at massevis av «vanlig» influensa og forkjølelsessyke fyller opp fastlegekontorer og legevakter i disse dager. Mye fordi folk er blitt oppskaket av at de kan få «svineinfluensaen» og blir dausjuke… engstelig og plaget er ikke nok. Ihvertfall ikke første uka!

Jeg ble spurt av Nrk Buskerud om å komme i radioen og snakke om influensaepidemien. Tekstmeldingen tikket inn mitt i nyttårshelga men da sa jeg ja med en gang fordi jeg mener vi kommuneoverleger har et ansvar for å beskrive hvordan vi vurderer situasjonen ute i kommunene og minne folk om at dette er like vanlig og tilbakevendende som snøen og kulda i desember…

Det er skikkelig spennende å få se hvordan de jobber i lokalradioen og få være med på en sending. Saklige folk, blide og høflige men med mange spørsmål og ikke alltid så lett å svare på.. Det er søren meg greit å bli satt til veggs også hvis jeg svarer grøtete eller unnvikende… men ikke denne gangen..

Seinere samme dag ble jeg også intervjuet av lokaltv, men det kom ikke med på tv nyhetene. Det kunne jo være ergelig å bruke tre kvarter på en filmende journalist når det ikke brukes, men det er deres hverdag og utfordring å få til gode reportasjer på kort kort tid! Og innslaget fra legevakta i Drammen var jo akkurat så bra og kort som det trengtes! Da er jeg fornøyd med at trynet mitt ikke måtte på tv for å få fram god helseinfo…

Moralen her er jo klinkende klar: tabloidpressen gjør den dårlig jobb i arbeidet med å informere og styrke befolkningens evne til å takle en plagsom, kanskje vanskelig, situasjon. Lokalpressen er vi helt avhengig av for å kunne få til det samme..