Kommunelegen og kriseledelse i kommunen

Det skjer når du er på ferie….nesten alltid har jeg inntrykk av. Denne gangen lå jeg i seng på hytta da det kimte i mobilen. Legevakta i Øvre Eiker hadde fått telefon fra politiets kommandosentral om at nå måtte hun kalle inn kriseledelsen. Det kom som en overaskelse på sjukepleier på legevakta. Hun hadde da ikke fått vite noe om kriseledelsen, hvem som sitter der og hvordan hun kunne få tak i den!? .. Men sjukepleiere på legevakta er sindige mennesker med mye vilje til å ordne opp så hun ringte rett til meg på ferie. Jeg kjenner kriseledelsesplanen i kommunene våres godt og kunne fortelle hvem hun skulle ringe og jeg ringte kommunalsjefen vår fordi jeg også visste at han både var hjemme og sjelden slår av telefonen. Så da var vi i gang og et spennende kappløp mot flommen startet. Etter å ha gitt tilbakemelding til legevakta kunne jeg bare snu meg rundt å sove videre vel vitende om at vi både hadde planverket og folka på plass. En erfaring rikere for vi hadde ikke regnet med at politiet ville bruke legevakta til å få tak i kriseledelsen. Det har vi rettet på så nå har legevakta kriseledelsesplanen og vi endrer litt i teksten.

Det hjelper lite å ha gode planer hvis ikke de som kan bli trukket inn i en krise kjenner til planverket! Kommunelegen er ( etter min mening) alltid aktuell når en kommune blir utsatt for en krise. Vi må kunne planverket, lage eller revidere helsedelen av krise/beredskapsplanen og kunne varsle ordfører og rådmann som ledere av kriseledelsen, eller deres stedfortredere.

Dette er vårt fagområde….Vi må være aktive sjøl om vi ikke alltid er tilstede… Og det er godt å vite at ansatte i kommunen bare gjør jobben… Trygt når du sover på hytta langt vekk fra flom og oversvømmelse…