KommunelegeJulehilsen 2011

Ååå Hei! Nå er jula rett rundt hjørne, du teller sikkert timer (er vi nede i minutter…?) til du kan la jobb være jobb og ta deg fri….eller ikke? Mange av dere må jo jobbe i julehøytida også… uansett dette er altså årets tradisjonelle kommunelegejulehilsen. Vi gjør som før.. for deg som har det travelt eller slett ikke gidder lese kommunelegegrublerier: GOD JUL og ET GODT NYTT ÅR!

For deg som tar sjansen på å lese nedover sida her og samle opp flere kilobyte med grublerier, tanker og meninger så er du hjertelig velkommen til å gi hjernecellene dine  en liten vandretur med Folkehelseperspektivet som bakgrunn og stor mulighet til digresjoner og avsporinger. Jeg sier det her oppe så du bare kan huske det når du faller av folkehelselinja langt nede i avsnittene hvor versefot, setningsoppbygning og faglige meninger er vevd inn i hverandre som tett buskas som det kan være vanskelig å finne ut av…. Kanskje du ender opp mindre klok til slutt enn før du startet? Faren er der men jeg skal bidra så godt jeg kan til å holde deg på en logisk sti gjennom krattet…(!?)

Nå kan det være litt vanskelig å kalle dette en kommunelegejulehilsen for jeg er blitt to etter et ganske langt svangerskap med planer om å få utvidet kommunelegestillingen i Nedre Eiker slik at vi fikk to 100% stillinger i et felles team. Pål Ager-Wick har mange av dere møtt og sikkert klart å tenke at det var da godt å få inn en ung kommunelege. Og det er så sant så sant! Men.. altså.. dette kommunelegejulehilsenbrevet er fra meg, sånn ca halvparten av kommunelegene i kommunene våre da… men allikevel gledelig hel og juleglad!

Skal si at Pål fikk en kjapp start nå som vi bare mååå jobbe med samhandlingsreformen… Prating til side, folkens, fra 1/1-2012 gjelder det to nye lover som gir hver og en av dere et ansvar for folkehelsa i kommunen vår…. Om du jobber i tekniske tjenester eller som fysioterapeut eller fastlege eller, eller.. Folkehelseloven har nå lagt hele ansvaret for dette arbeidet på alle kommunale tjenester med rådmannen som ansvarlig på toppen før kommunestyret.. kommunelegen får et spesielt ansvar for å følge opp….

OG vi har fått en ny Helse- og Omsorgs lov som erstatter Kommunehelsetjeneste-loven og Sosialtjenesteloven. Bla mye annet skal vi samhandle med sykehus og andre kommuner som forutsetning for å kunne få noen flere penger til våre tjenester…De skal vi nok jobbe hardt for! …og vi er i gang! Til og med innmari flinke (!!) er de som jobber i prosjektgruppene…

”Samhandlingsreformen” er blitt et begrep vi hører daglig, men det er ikke helt greit å vite hva det dreier seg om. Kanskje jeg kan forkorte det slik:

  • Forebygge sykdom
  • Samarbeide om gode løsninger for de som blir syke
  • Avlaste sykehusene for sykdommer vi kan behandle i kommunen

Egentlig kjempesvært… det gjelder liksom hele livet og alle mennesker i landet! Kunsten blir å fokusere på ting vi kan gjøre raskt og planlegge for langt tid framover. Gode råd er at vi må starte med de eldre…. Og det har vi gjort.

Oops her kommer det da altså en sånn kronglete digresjon:

Grow old along with me
The best is yet to be
When our time has come
We will be as one
God bless our love
God bless our love

En nydelig tekst og sang av John Lennon. Helt klart en kjærlighets sang. Det finnes mange versjoner av den der ute på nettet. Min favorittversjon er sunget av Jeanette Lindstrøm, men… altså… folkehelse… og samhandling… og deg – oss – dem og vi som tar oss av hverandre. Kronglete eller ikke, jeg synes dette er rett inn i folkehelsearbeidet og samhandlingsreformen; å gjøre noe for andre (be as one..) og bli gamle sammen med. Det treeenger jo ikke være den du er kjæreste med, men veldig gjerne de du lever sammen med, venner, bekjente, arbeidskamerater for den saks skyld.. Folkehelsearbeid er å gjøre noe for andre som styrker dem på en eller annen måte…

Grow old along with me
Two branches of one tree
Face the setting sun
When the day is done
God bless our love
God bless our love

En nydelig tanke synes jeg… å være en grein på et stort tre og sikre at vi sammen skal se sola gå ned sammen… Gjør vi det store treet sterkt sammen lever greinene lengre sammen… og hvis det er ei grein du er spesielt glad i er det jo ekstra fint. Resten av teksten til Lennon er nemlig sånn:

Spending our lives together
Man and wife together
World without end
World without end 

Grow old along with me
Whatever fate decrees
We will see it through
for our love is true
God bless our love
God bless our love

Dette er jo bare en ny måte å lure deg til å se folkehelse på min måte… kanskje som en liiiiten protest mot den utviklingen vi ser i samfunnet hvor rettigheter skal styre livene våre hvor det meste kan kjøpes for penger og jeg bare må sørge for at jeg sjøl klarer meg og får det beste jeg kan få…. Folkehelsearbeid er noe vi alle må gjøre for at vi skal få dette samfunnet til å gå rundt for at alle skal få det så godt som mulig. Vi må bidra på hver vår måte i større eller mindre grad….

Skal vi opprettholde helsa vår eller forbedre den trenger både hue og musklene trening. Derfor er det like viktig å delta i kulturelle sammenhenger som i fysisk aktivitet…. Pubquizen kan være like viktig som ”aleineroen” med ei bok.. for vi er sosiale vesen som trenger mennesker rundt oss men også ro og ensomhet…Derfor er folkehelsearbeid vanskelig å definere, men enkelt å gjennomføre… bare du har en tanke for at det du gjør kan bidra til at andre også kan få oppleve noe lignende… Hvis du tenker som jeg skjønner du at den aller største folkehelsejobben gjøres i frivillig arbeid..

Du henger med enda…? Her i litt seine kveldstimer har jeg med grusom beregning tenkt å dra deg innom enda litt grublerier før du når slutten. Jeg har skjønt at det er noen av dere som virkelig henger med hele veien ned her og dere trenger jo en ekstra utfordring!? Jeg har skrevet en gang før om det å være seg sjøl, stole på seg sjøl og gi av seg sjøl både i jobb og privat.

Det är nu som livet är mitt
Jag har fått en stund här på jorden
Och min längtan har fört mig hit
Det jag saknat och det jag fått 

Det är ändå vägen jag valt
Min förtröstan långt bort om orden
Som har visat en liten bit
Av den himmel jag aldrig nått 

Jag vill känna att jag lever
All den tid jag har ska jag leva som jag vill
Jag vill känna att jag lever
Veta att jag räcker till
(Oh, oh, oh…) 

Jag har aldrig glömt vem jag var
Jag har bara låtit det sova
Kanske hade jag inget val
Bara viljan att finnas kvar 

Jag vill leva lycklig
För att jag är jag
Kunna vara stark och fri
Se hur natten går mot dag 

Jag är här
Och mitt liv är bara mitt
Och den himmel jag trodde fanns
Ska jag hitta där nånstans 

Jag vill känna att jag levt mitt liv

Helen Sjöholm synger den. Utrolig mye folkehelse i den teksten! Og grunnlag for samhandling…! Den bør jo egentlig bare stå for seg sjøl, men jeg utfordret deg altså.. har du tilgang til musikken så sett den på å tenkt……: Er du lykkelig med deg sjøl?  Klarer du å leve her og nå… være sterk i deg sjøl? Jeg håper du kan ta deg litt tid til å tenke gjennom det i romjula. I den tida du også trenger til å være litt for deg sjøl til å tenke litt på de viktige tinga i ditt liv som gjør at vi andre trives med deg, at du gjør det bra overfor de som betyr noe for deg og gjør en god jobb for dem du ”yter tjenester til”.. Det var da kronglete sagt, men det er liksom lettere å tenke om det enn å skrive det… Jeg skal i hvert fall bruke litt tid foran ovnen her hjemme eller aleine med kaffelars og bålet på fjellet og prøve finne fram til min måte å fortsette være meg sjøl på jobben. Jeg er nemlig sikker på at vil være til beste for de jeg jobber for og med..  og jammen tror jeg det kan være bra for deg også…

Du holdt ut?…. Det var ikke verst at du tok deg tid.. Da tror jeg egentlig du skulle gruble litt sjøl …for jeg tror fullt og fast på at vi (og du!) har godt av å tenke på de grunnleggende tingene for deg sjøl innimellom. Jula er ei sånn tid.. Verdier.. hva som betyr noe for deg,  hvorfor vi gjør de valgene vi gjør, hvem betyr mest for deg, hvorfor du vil ha det sånn og hva som gjør, eller kan gjøre, at du har det bra! Skriv det da vel og send det til meg!?

….For jeg håper du får det bra i jula…. sånn orn´tli´bra inni deg så du får overskudd til å vise deg sjøl og andre at du har det bra. God Jul! Og God Nytt År!

Med Julehilsen, folkehelsetanker og samhandlingsønsker for det nye året som kommer!