Å bli lest, grillkos for ansatte og samhandlingsutvalg

Det blei plutselig ei travel tid for kriseteamet. I helga ringte lederen meg og fortalte at de hadde gitt tilbud til de som var utsatt for brannen i Bråthengården i gamleHokksund. Tror nok ikke tilbudet blir brukt, men det er viktig at vi viser at vi finnes og kan brukes når det er behov..Kort info til meg som kommunlege så jeg kjenner til dette hvis noen… spesielt meidene, ringer. Apropo «ringer» så påstår flere at de hørte meg på radioen på lørdag. Så flott…! (?) Nrk Østafjells/Buskerud hentet opp mitt innlegg om «naive foreldre» til unge jenter som har sex. Så fint! Det er viktig at den bekymringen kommer ut. Vi er først og fremst opptatt av å hjelpe jentene til ikke å ta skade, bli gravide eller sjuke. Det er klart at det ikke er så enkelt at en skal si det er foreldrene som kan løse alt. Det er som oftest ganske så sammensatte problemstillinger, men oppmerksomheten rundt det er viktig. Og alle ungdommene må vite at vi tar dem i mot og hjelper dem så godt vi kan i skolehelsetjenesten, helsestasjon for ungdom, utekontakten, og ellers på familiesenteret. Skole har samme holdning til å hjelpe til og kan henvise til oss så kan vi kanskje bidra til å hjelpe litt i vanskelige situasjoner… Det er spennende og litt skummelt at media følger sånn med på denne bloggen som tross alt er et bittelite hjørne i cyberspace…!

Det nærmer seg sommeren og med det følger sommeravslutninger. (Ja du leste riktig: flertall= avslutninger) Jeg har fått en liten tradisjon med å være med som håndtlanger når Helse og sosial i Øvre Eiker har sommeravslutniing. Jeg henter og bringer og griller til sommermat sammen med Håkon sjefsordner.. Det er rett og slett kjempekoselig med fornøyde folk som må ta et lite avbrekk fra en travel hverdag. Så får de en kulturell gave fra sjefen også i år med en nyydelig gitarkonsert inne på låven til «Kolber´n».

Rett fra sommeravslutning til å gjøre vedtak om konsertstøy fra utekonserter under Kulturhælja i Mjøndalen. Vi har laget retningslinjer i Øvre Eiker. Nå har må vi gjøre det samme i Nedre Eiker fordi det er litt stor belastning på beboerne i om rådet av støy fra utekonserter. Helsedirektoratet har kommet med en veileder også. Se den her. Vi gjorde vedtak om at de kunne spille til kl 01 første, 12 andre kvelden sammen med støymåling og advarsler til naboene. Vi må vurdere støyen, evt klagene, etter konsertene..

Dagen idag avsluttet jeg på Drammen sykehus. Det var første møte i Lokalt Samhandlingsutvalg. Det kan bli spennende møter framover som samhandlingsreformen utvikler seg og ikke minst når vi samtidig veit at de skal spare inn svært mye penger…..! Samhandlingsutvalget skal være et kontaktorgan mellom kommunene i sjukehusets nedslagsfelt og sjukehuset. Like mange fra hver part. Viktig utvalg, men jeg er mer opptatt av de avtalene vi må lage om utskrivningsklare pasienter, hvordan vi skal følge opp avvik, og om mange andre detaljtjenester… Det er et stort og formelt forum og jeg er opptatt av at det ledes og drives effektivt og etter sakslista vi har forberedt oss til. Jeg er spent på hvordan dette kommer til å fungere videre.

Folkehelseloven og Helse og Omsorgsloven gikk gjennom Stortinget første gang i går. Det ser ut til at den blir slik den er foreslått.. Neimen om jeg er sikker på at jeg synes det er klokt. Ihvertfall står vi overfor noen store utfordringer. Hvordan kan vi tro på at kommunene skal kunne avlaste sjukehusene ved å få overført penger fra dem? Det blir enda større budsjettkutt på sjukehusene. I kommunene er vi jo selvfølgelig redde for at regningen vi skal betale tilbake til sjukehusene for medfinansiering av innlagte pasienter og utskrivningsklare pasienter som ikke er overflyttet til kommunene…. Vi jobber med prosjekter og alternative løsninger, hvorfor må alle kommuner gjøre det samme samtidig… Her burde det vært gjennomført pilotprosjekter slik man gjorde da fastlegereformen skulle utprøves!