Måå vi kalle det «folkehelsearbeid» bare fordi det bidrar til folkehelsa?

Grått og trist ute, snøen smelter leeenge før påske! Jeg sitter å hører på musikk fra «unge dager» ; «Selling England by the Pound» av Genesis… det er musikk det! og det bringer meg inn i jobbtanker… Folkehelsetanker. Vi har en fantastisk forestilling i Vestfossen flerbrukshall denne uka:
Grease oppsetning. Anmelderne har skrytt og folk er fornøyd. En flott kultursatsing og jeg mener sånt bidrar i godt monn til folkehelsa i Vestfossen, Øvre Eiker og alle de som drar dit….! men…. alt for mange snakker nå om «Folkehelse» som om det er helsetjenestens jobb… vi helsefolka  må gjøre en jobb for Folkehelsa.. og JA det må vi virkelig!.. Men den største delen av folkehelsearbeidet blir gjort utenfor helsetjenesten….og da skal vi passe oss for å kalle det folkehelsearbeid… kan’ke tenke meg at at Elisabet Baldvinsdottir og Konrad Kvamme Sandvik i hovedrollene som Sandy og Danny ser på seg sjøl som folkehelsearbeidere…?  De spiller jo fennomenalt skuespill i musikalen og er helt sikkert mest opptatt av å gjøre en god skuespillerjobb… og lykkes i oppsettingen av Grease. Det har de klart…Gratulerer med et flott folkehelsetiltak..! (??)

For jeg mener det er stor forskjell på å legge begrepet «Folkehelse» til alle aktiviteter som bidrar til folkehelsa og det å erkjenne at veldig mange av aktivitetene som drives rundt omkring i kommunen har en viktig positiv effekt på folks helse…  Jeg kunne ønske vi kunne få folk til å ha lyst til å spille golf fordi det er morro, ikke fordi man skal øke aktiviteten eller gå ned i vekt… eller sykle til jobben fordi det gir frisk luft, en god opplevelse og god følelse. Ikke for å bli slankere eller få bedre helse..  Derfor: hvis det gir deg en god følelse, at du blir glad av å gå på en konsert med Hilde Heltberg på Kolberg gård så er det jammen bra for folkehelsa også!

Vi helsefolk er så fokusert på risiko. Hold deg unna alt som er farlig og som kan gi deg helseproblemer…. vi er flinke til å løfte pekefingeren når noe kan være negativt for helsa… En kommunelege må være flink til å løfte tommelen opp (ikke for å haike da men) for å støtte positivt opp for alle de gode tiltakene vi har i kommunen vår som er bra for helsa også!
I våre kommuner har vi satset på folkehelsearbeid i et eget ressurssenter og Frisklivssentral. Et bittelite bidrag til folkehelsearbeidet sett ved siden av det store dugnadsarbeidet som gjøres i alle de frivillige organisasjonene… I Aktiv Eiker jobber vi først og fremst for å hjelpe folk i gang og inn i disse tiltakene og vi får det til. Nå arrangerer Aktiv Eiker også en folkehelsedag. Stikk innom i rådhuset i Hokksund kl 0815  7 april!

Folkehelsearbeid er samfunnets totale innsats for å opprettholde, bedre og fremme befolkningens helse gjennom å svekke faktorer som medfører helserisiko, og styrke faktorer som bidrar til bedre helse

Jeg skal gjerne innrømme at det er litt oppstilt og byråkratisk sagt…  men altså folkens; nesten  alt du gjør som øker fysisk aktivitet, skaper opplevelser og følelser og som er sunt for deg bidrar til å bedre Folkehelsa. men det er da mye morsommere å gjøre det fordi det er gøy, skaper glede og spenning så gjør det uansett!

sånn som nå f.eks… jeg har masse følelser fordi jeg har ødelagt en ventil på sykkelen min som det er vanskelig å få tak i… jeg som hadde begynt å glede meg over å sykle til jobben igjen! (Folkehelsa mi liiiider jo!..?)