Kommunelegejulehilsen 2010

Det er snart jul! Jeg gleder meg hver adventsdag på vei til juleaften og juleferie. For mange rekti´nok en kort juleferie, men allikevel. Det er en spesiell høytid! Noen har spurt om det kommer et julebrev i år også og her er det. Og altså: du som ikke har vært borti denne tradisjonen før: her følger en kort veiledning. Har du dårlig tid, eller er utålmodig av natur, kanskje lettere stressa fordi du ikke er ferdig med alt du skal ha gjort ferdig før jul og slett ikke er ferdig med juleforberedelsene hjemme? Da kan du trygt avslutte med dette:

Jeg vil ønske deg en fredelig jul. En jul til ettertanke og med litt tid til å slippe tankene av gårde og sette ditt eget liv og vårt trygge liv i perspektiv i verdenssammenheng. Jeg håper du får et spennende nytt år som vil bringe deg mange gleder! Ta vare på deg sjøl i god folkehelseånd i det nye året! Altså en riktig kommunelegejulehilsen til deg!

Hvis du nå er litt mer avslappet i skuldrene, har tid til en ekstra kaffekopp og gir blanke i om du ikke har fått støvsuget alle rommene til jul, og i tillegg er litt nygjerrig på hva nå denne kommunelegen vil drodle om nå ..så kan jeg presentere deg for litt småsnakk om sunt og godt, helseprat på et desidert uhøytidelig nivå slett ikke grunnlagt på kunnskapsbasert forskningsresultater. Ja rett og slett en meningsytring som denne gangen vil spinne litt rundt humor og helse og et dikt av Bob Dylan du lett vil kjenne igjen.

En svensk forsker skrev:

  • En god latter setter i gang en rekke positive reaksjoner i kroppen. Latteren utløser visse ”aktivitetshormoner” som stimulerer både hjertet, lungene og blodomløpet og påvirker sannsynligvis hjernens ”gladstoffer” som har en smertestillende virkning. Latter gir også god massasje til indre organ som mellomgulvet, hjertet og lungene. Når vi ler, spenner vi mange muskelgrupper som etterpå slappes av.

Jeg ler bare jeg leser dette. Tenkt å viteskapeliggjøre glede, latter og humor.! Tenk jeg kan godt fortelle deg at humor er sunt, jeg.. trenger ikke være forsker eller lege for det. Det er faktisk bedre jo oftere du ler og det smitter! Som smittevernlege i kommunen er jeg meget bekymret over dette. Humor og latter smitter ikke nok! Vi er ofte så seriøse, flinke og alvorlige at det er til å grine av.. og det gir jo ikke bedre helse! Jeg er jo slett ikke best i klassen her. Jeg er jo en serrriøs doktor, må du skjønne. En fleip eller latter gjør seg ikke for Kommuneoverlegen (Det er faktisk tittelen min, altså.. Overlegen.. og det er det visst noen som synes jeg er også) Men jeg prøver. Jeg synes faktisk ikke det er noen områder i livet vi ikke kan ha det moro med og utløse latter rundt. Og så har jo forskerne konstantert at det er sunt!

Forever young

By Bob Dylan

May God bless and keep you always
May your wishes all come true,
May you always do for others
And let others do for you.
May you build a ladder to the stars
And climb on every rung,
May you stay forever young,
Forever young, forever young,
May you stay forever young.

Klarer du raskt skifter i tankene..? Hjernetrim er sunt og raske retningsskift i tankestrømmen er god trim for din hjerne også. Dylan er jo en verdensmester i å bruke ord og denne sangen/diktet skal du få fordi du er så innmari god! Jeg mener`e altså! “May you stay forever young!” En julegave fra kommunelegen til innvortes bruk så du kommer i bedre humør, slippe smilet og……(riktig) latteren løs mens du gjør jobben din på beste måte. Vi har så mange som trenger deg til å gjøre akkurat det du gjør til beste for de som bruker tjenestene våre!

Oops …!her skjedde det en kobling mellom alle de gode juleønskene og humor argumentasjonen.. Så det så… alle de beste ønskene for deg og det du gjør koblet med godt humør… en uslåelig kombinasjon.

 

May you grow up to be righteous,
May you grow up to be true,
May you always know the truth
And see the lights surrounding you.
May you always be courageous,
Stand upright and be strong,
May you stay forever young,
Forever young, forever young,
May you stay forever young.

Tenk på den litt du… “be righteous,…be true”

Men tilbake til det med humoren. For det er jo ikke så lett, akkurat. Bare å ha godt humør og le så blir verden så mye letter å være i…? (Altså.. faktisk så viser forskning at det er sånn) Vi har jo vår egen personlighet å dra på. Gener, oppvekst og erfaringer former og legger grunnlag for den vi er. Og det er faktisk ganske mange blant oss som er tungsindige og slett ikke synes det er så lett å le. Er det da riktig å presse fram en latter, eller le på upassende steder eller trimme magemusklene på dårlige vitser? Nei selvfølgelig ikke. “Lattertanken” dreier seg jo mye om å finne din egen måte å å oppleve humor på og bruke lattermuskelen på. Men alle har humor og kan finne inn til sin egen måte og type… men det kan kreve både øvelse og å finne fram til rette sammenheng. Humor er nemlig veldig sosialt og du må både være sann mot deg sjøl og de rundt deg for å få dette til å funke..

May your hands always be busy,
May your feet always be swift,
May you have a strong foundation
When the winds of changes shift.
May your heart always be joyful,
May your song always be sung,
May you stay forever young,
Forever young, forever young,
May you stay forever young.

Ser du at til og med Dylan ønsker at du skal være “joyful”? Dette diktet oppsummerer vel alle de gode ønskene man kan ha for andre. Ihvertfall de jeg har for deg inn mot denne jula. Når Dylan ønsker at du skal være ung bestandig, vil jeg ønske deg en god helse alltid. Det er ingen bedrift i landet vårt som er så avhengig av at du har god helse og gjør jobben på best mulig måte som en kommune. Dere dekker tilsammen alle sider av innbyggernes liv fra fødsel, oppvekst, voksen alder og aldring. Gjennom planlegging, skole og barnehage, tekniske tjenester, sosial, helse, omsorg, administrasjon… alle sider av kommunal drift – alle sider av livet til innbyggerne våre. Et kjempeansvar hvor vi kan påvirke og hjelpe til at folk kan fremme egen helse og forebygge helseproblemer. (Ok der var folkehelsebegrepet på plass… så fikk jeg sagt noe om det også…)

Legg til litt humor, slipp løs en befriende latter eller le sammen med noen som så det komiske i et situasjon så har du både gjort din egen arbeidsdag og brukernes litt bedre…

Bare en ting: kunsten er å vite når du ikke bør bruke humor….

Det skal jo ikke være lett og jeg må innrømme at jeg sjøl har tråkket over noen ganger og det er ikke greit… Det er en balansegang…. som resten av livet… hvem sa at det skulle være lett?

Men “May you always be courageous,Stand upright and be strong” så klarer du det nok!

Langt ned hit..? Du har brukt godt med tid på å stave deg nedover gjennom et drodleri omkring at “en god latter forlenger livet” . Jeg kunne brukt massevis av plass nedover her på hvordan humor, smil og latter kan brukes på godt og vondt, men du har ganske sikkert både hørt og brukt det før. Jeg utfordrer deg bare litt på å bruke lattermuskulaturen din litt mer, være litt mindre redd for å knegge åpenlyst av en god historie eller å bruke tid på å finne ut hvordan du skal glede de du jobber sammen med…?

Og det jeg egentlig ville si står jo øverst, så hva det skal stå her nederst er jeg neimen ikke sikker på. Forslag? En god ting kan ikke gjentas for ofte så: God jul og godt nytt år!