Kommunelegesommerferiehilsen 2010

Jepp…!!? Det er sommer og jeg er i rask fart inn i ferien. Merker at skuldrene allerede er på vei til å bli avslappet og pusten går roligere. Her kommer en kommunelegesommerhilsen til deg. For deg som kjenner disse grubleriene veit du hva som venter. Gjør du ikke det har du en liten utfordring foran deg:

Enten å ta imot en varm og velment GOD SOMMER og et ønske om at du får en sånn ferie du har drømt om lenge. Og trykke fort på ”slett” knappen i glede over sommervarmen.

 

Eller du konsentrerer deg om noe sommerlige grublerier rundt tre emner: Godhet, Snillhet og Mot. Det er selvfølgelig helse som er fokuset og Folkehelseperspektivet…. Jeg er jo kommunelege, kan du skjønne…

 

I løpet av 1930 åra utviklet fascismen og nazismen seg i Tyskland og i de fleste andre vestlige land også.. inkludert Norge. Det er trist lesning å se hvordan vanlige folk lot seg drive med i en samfunnsutvikling med terror, undertrykking og etter hvert massedrap. Heeelt vanlige mennesker..! Les boka om ”De velvillige” av Jonathan Littell en forferdelig bok du ikke klarer å legge fra deg. I Norge blir det (heldigvis..) også skrevet mer og mer om hvordan forskjellige innbygger opplevde denne tida. Også om hvordan folk ble nazister. Historien har vist oss hvor lett ondskapen smitter inn i befolkningsgrupper, hvor lett holdninger kan utvikle seg til alvorlig terror mot minoriteter og befolkningsgrupper, hvor lite vi er klar over hvor mye det kan skade de som ikke er akkurat som oss. Det kreves mot for å stå imot sånn utvikling, både fordi det kan gå ut over hver enkelt av oss og fordi vi må være med på å kanskje gi fra oss noe for et felles beste…. Mot

 

I den andre enden finnes snillhet og godhet. Og det har interessert noen forskere som ønsket å sette dette inn i en samfunns sammenheng. Er du fokusert nok? Dette er viktig og har alt med helse og folkehelsearbeid å gjøre: Snillhet smitter…. Skjønner du..? Snillhet smitter…. Smitte er kommunelegearbeid. Dette er en smittsomhet jeg vil jobbe masse for å få til. Den skal ikke forebygges men spres!

 

I siste Helserådet (som er et lite tidskrift for samfunnsmedisinere) tar de opp et forskningsprosjektet som viste at når en person ga penger for å hjelpe medspillerne sine, ble mottakerne mer tilbøyelige til å gi av sine egne penger til spillene etterpå. Det påvirket igjen sine medspillere og snillheten fortsatte av seg sjøl i minst tre generasjoner (spill) En spillers samarbeidsvilje spredte seg altså først til de tre medspillerne i ett spill til 9 nye i neste spill og videre i flere spill. Virkningen holdt seg også hos den enkelte spiller i nye spill seinere. Forskerne konkluderte med at snillhet rett og slett smitter.

 

Tøøft..!

 

Ikke fullt så tøft var det at også slemhet smitter. Noe vi altså kjenner veldig godt fra historien. Hvordan kunne det være mulig at noen mennesker bidro iherdig med å drepe over 6 millioner jøder i det tyske riket og mangfoldige flere millioner i Russland? Slemhet smitter også… og MÅ forebygges.

 

”Smil til verden og verden smiler tilbake” sier et ordtak. Vel her er det bevist..! Og mitt poeng er selvfølgelig at denne kunnskapen må brukes i vårt arbeid. Det påvirker både oss sjøl, kolleger og brukere om vi viser godhet i vårt arbeid. Og jeg har ikke sagt at det er snilt å gå på tvers av lovverk eller regelverk, tvert imot. Det er måten vi håndhever vårt arbeid på som må grunnlegges på godhet. Dette betyr jo massevis for helsa til våre brukere, innbyggere og oss sjøl.

 

Med det er jo ikke lett….og da er vi tilbake til motet.

 

Mot er en av de viktigste drivkraftene i vårt samfunn til å videreutvikle et tolerant samfunn som grunnlag for at vi alle skal kunne få det bedre…. Også i vår kommune! Mikael Wiehe skreiv følgende vers:

 

Här är en sång till modet
Den är till alla dom
som vågar tro på morgondan
fast natten är så lång
Här är en sång till modet
en liten, enkel låt
Det kanske verkar meningslöst
Men jag sjunger den ändå

 

 

Mot til

  • å si fra når du føler ting blir galt
  • å ta imot når andre sier noe er galt
  • å bringe videre når noe blir galt
  • å orke å stå i en vanskelig situasjon
  • å strekke ut ei hand der det er vanskelig å nå fram
  • å gi ros og et smil til en kollega
    – og brukere
  • å bry deg i en situasjon fordi det er viktig for helsa til innbyggeren(e)

 Här är en sång till modet
till glädje, hopp och skratt
Till dom som tror på kärleken
fast hatet är så starkt
Till alla som slår sej samman
Till alla som ställer krav
Till dom som vet hur svårt det är
och ändå säger "ja"

 

For kombinerer du Motet med Godhet er vi rett i nærheten av det store Folkehelsearbeidet. Jeg håper du husker det, men ”Folkehelsearbeid” er altså alt det arbeidet som skjer i en kommune som fremmer eller forebygger innbyggernes helse. De ’ække mulig å gjennomføre uten masse Mot og mye Godhet! (og det kan visst brukes på maange andre av våre arbeidsoppgaver også!)

 

Du skal få resten av teksten på den sangen til slutt, men her langt nede på sida er det vel på tide å skrive seg inn mot en avslutning. En slags utvidet sommerferiehilsen som gjelder hele året! Kanskje den hadde passet best midt på vinteren for snillhet varmer også, men det ville jo vært elegant å prøve seg litt i sommerferien. Sikkert myye enklere å gå rundt med et smil i ansiktet og være snill når du har fri…. men modig.. ? Jeg skal i hvert fall tørre å kast meg i sjøen på mandag uansett om det regner eller er kaldt! (hvis DET kan være modig..!)

 

Så var det resten av teksten til sangen:

Här är en sång till modet
hos dom som vågar se
Som inte låter tysta sej
men säger som det är
Till alla som bygger broar
Till alla som släpper in
Till dom som tror att människan
kan göra det, hon vill

Här är en sång till alla
som vägrar att ge opp
Till dom som kämpar vidare
fast livet är så hårt
Till alla som vågar längta
till nåt, dom aldrig sett
Som inte låter kuva sej
men håller på sin rätt

Här är en sång till modet
Den är från mej till dej
En liten enkel visa
med det, jag helst vill säg’
Så vårda den väl och lär den
och nynna den ibland
För då växer den och sprider sej
i hela Sveriges land

 

Er’n ikke fiiin! Du kan til og med høre og se den hvis du er koblet til internett og klikker på denne linken.

 

Når du ser teksten (og hører Wiehe synge) og legger alle dine gode tanker inn rundt innholdet, vil jeg plusse på med en kjempestor klem til deg som gjør en stor jobb for folkehelsa i denne kommunen. En skikkelig klem er nemlig også virkelig helsefremkallende. Hudkontakt har også vist seg å være avgjørende viktig for hvordan vi mennesker trives. Kanskje jeg husker det til jul så kan jeg skrive om det da.

 

Takk for at du grubleleste deg helt ned hit!

 

Vennlig hilsen

 

Einar Braaten

kommunelege