Folkehelsekonferanse, magesjau og dårlig boevne…

Æsj.. etter en litt dårlig dag på uka med magasjau var jeg i full gang igjen idag. Til og med doktorer må ned for telling innimellom!
 
Forrige uke sluttet jo forrykende med Folkehelsekonferansen på Storefjell. To flott dager med litt varierende utbytte, synes jeg. Fikk en flott skitur på slutten av dagen, og en fredag med to forrykende flotte innlegg. Et innspill fra en særdeles talefør og flink somalisk kvinne som var kommet som gatebarn fra krigen der nede for 14 år siden til en enda verre situasjon i Norge. Flere av oss krympet oss når vi fikk høre hvordan hun hadde opplevd hjelpeapparatet i Norge… Men hun hadde et godt forslag til å få fart i innvandreres tilpassing til norsk kultur. Lær dem språk og få dem igang med idrett!  Etterpå fikk vi også høre fra en divisjonsdirektør på Folkehelsa. Han var entydig i at vi må satse på barnehagebarn når vi ska forebygge. Ikke noe nytt akkurat, men innmari god begrunnet og lagt fram!
 
Idag har jeg blant annet hatt første møte med flere tjenesteledere i våre to kommuner og vi ble kort og godt enig i at vi trengte noen retningslinjer for hvordan vi skal forholde oss til innbyggere med dårligst boevne. De som har det allerverst hjemme men som ikke ønsker hjelp av oss. Vi fikk bla innføring fra en av våre jurister som var ganske klar på hvor liten mulighet vi har til å bruke tvang hvis vi ønsker få ryddet et bolig mot beboerens ønske… Det blir nesten like viktig å få folk og ansatte til å forstå hvordan vi må forholde oss til slikt som å lage retningslinjene… og vi er i gang…Det klokeste rådet var å sjekke hva andre kommuner har gjort først så da går vi første skrittet den veien..
 
Nå har jeg sittet å avsluttet et foredrag jeg er bedt om å holde på Helsedirektoratets frisklivskonferanse i Trondheim i morgen og torsdag… Det er ikke bare litt skummelt for denne gangen har jeg tenkt å legge liten vekt på Powerpointpresentasjonen og heller jobbe med å engasjere de som er møtt fram. Det kan bli mer spennende enn sunt er… men også myyyye morsommere… Syk
 
Er tilbake om to dager…