HOD oppdrag, litt legevakt og meningsytring om rusbehandling

Filler´n å! Jeg publiserte et innlegg for to dager siden og nå er det borte?? Noen ganger er det systemet og ikke meg som gjør at det går litt lenge mellom hvert innlegg! Det var noe trøbbel med publiseringen sist gang men jeg trodde jeg fikk det til…? Så får jeg vel skrive på nytt da..

Godt at toget stopper på Kongsberg som endestasjon. Jeg våknet med et rykk i ettermiddag ved at folk var på vei inn i toget… Togturen fra Oslo gikk fort! Jeg var dønn sliten i hue etter en hel dag i Helse og OmsorgsDepartementet i en workshop. Det dreide seg om Pasientoppsummering/kjernejournal. Dvs om staten skal lage en sentral database som inneholder de viktigste informasjonene om deg og meg. Slik at legen kan slå opp og alltid være oppdatert på hvilke medisiner du går på. Om du har noen allergier man skal være obs på. Er det medisiner du ikke tåler, har du nylig ligget på sykehus og hvilke tjenester du får fra kommunen. Hensikten er at man lett skal kunne finne kritisk informasjon om deg hvis man trenger det og ikke kan spørre deg eller for å sjekke om f.eks medisinene du får er riktige… 20 fagfolk fra hele helsevesenet fra departement ned til kommunelege, som var meg..Jeg blir svett bare jeg tenker på det (og var det inne i det varme møterommet!) jeg føler meg veeldig liten blant slike folk. Men, søren heller, jeg veit masse om hva vi trenger i kommunene! og jeg håper vi kan få en slik Pasientoppsummering som alle (også du sjøl) kan få innsikt i HVIS du gir tillatelse.

I går var jeg i møte med Rus- psykisk helseteam for å snakke om urinprøver. Det er noe av det mest spennende i jobben min at jeg for lov å diskutere fag med andre fagpersoner. Jeg var litt kritisk til deres urinprøvetaking, og vi fikk en fin diskusjon hvor jeg selvfølgelig også fikk lære mer om hvordan de vurderer og jobber. Jeg har stor respekt for deres arbeid. Det er jammen noe av det tøffeste arbeidet vi har i kommunen og de gjør en flott jobb. Så prøver jeg å forklare hvordan legene tenker, hvordan jeg ønsker det skal være og hva vi kan, praktisk sett, kan få til. Jeg mener det er for lite samabeid fra fastlegene til rus-psykisk helseteamet og håper det kan blir bedre.. for legene kan også få mye ut av det samarbeidet overfor flere av brukerne sine!

Jeg jobber for å få politikerne til å gi oss oppdrag om å se på legevaktene i Øvre og Nedre Eiker på nytt. Vi har flere episoder som viser at disse to enkeltlegevaktene ikke er solide nok, ikke har trygg nok tilgang på legevaktsleger eller kompetanse nok samtidig som vi sliter med å dekke alle vaktene også på hjelpepersonell siden. Jeg mener vi må se på alternative organisasjonsløsninger hvor faglighet/kompetanse, solid bemanning og service til de som har reelle akutte behov må telle mest. Det passer godt å ta det opp nå fordi det nettopp er levert en utredning om at vi må lage større legevaktsentraler i landet ikke ha så mange smålegevakter….slik som de vi har hos oss.. Jeg er spent på om jeg når gjennom. Det er jo politikerne som har ansvaret for dette systemet og som i siste ende bestemmer. Jeg er veldig bekymret for om jeg klarer å legge dette fram på en god nok måte som de kan ta siden valg ut fra..!

Samhandlingsreformen til helseministeren tar mange svinger og synes godt i media. Sist var det innslag på tv om hans tur til Sveits for å se på utleveringen av heroin som de gjør der. Jeg må innrømme at jeg synes dette er veldig vanskelig! Men jeg synes også det er for gæli at de som trenger det mest ikke klarer seg i LAR (LegemiddelAssistert Rehabilitering) men jeg er skeptisk til tiltak som bare dreier seg om å gi et sterkt vanedannende stoff til en misbruker kanskje resten av livet. Da vil jeg ihvertfall være helt sikker på at vi har nok behandlingsplasser og nok kapasitet innen spesialisthelsetjenesten av rusfrie tiltak. Det må da alltid være førstevalg og det viktigste? Og kommunene MÅ også ha kapasitet nok til å ta seg av rusbrukeren med tilbud både til bolig og andre rehabiliteringstiltak… det har vi ikke idag..