Kommunelegejulehilsen

Dette er en kopi av en epost jeg har sendt til ansatte i Øvre Eiker kommune. Det er etterhvert en tradisjon hvert år.

En kommunelegejulehilsen skal dreie seg om helse på en eller annen måte. Denne gangen kan du få være med på å skvise helsebegrepet inn i tre emner:

  • Tid

  • Strikk

  • Stahet

Er "strikk" et begrep?? hvis ikke bør det bli det i løpet av denne eposten! Men jeg har stor resepekt for arbeidstida di og veit at det skal en god porsjon med stahet, nygjerrighet og tid for å lese helt til bånn. For deg som ikke vil lese mer håper jeg du tar med deg et skikkelig velment og håpfullt ønske om at du får en God jul og et Godt Nytt år!

 Ok vi er tilbake til tre begreper innen helse. Dvs jeg skal være forsiktig med å si at dette gjelder din helse. Det er alt for mange som later som, og mener at de kan bestemme hva som er best for din helse. Derfor finne fram saltet, en klype er nok, det som følger er min personlige fundering ut fra sånn jeg leser faglitteratur sammen med mine egne erfaringer..mye det siste.

Tid er et vanskelig begrep. Går den? Eller kommer den? Gå den like fort hele tida? Kan tid gjøre vondt? Koster tid noe når den er dyrebar? Sikkert og visst er det noe mange filosofer har diskutert og fundert over. For meg er det myyye mer praktisk og nært. Jeg har noen sterke personlige opplevelser med tid. I høst vil noen si at jeg har hatt for lite av den, men neimen om jeg ville hatt mer av mange av de øyeblikkene som for forbi! Stemplingsuret blinker mot meg med for mange timer samtidig med at jeg har for få timer til å få gjort det jeg gjerne ville gjøre..Faktisk gjør det vondt.. Tid kan gjøre vondt. Først får jeg hjertebank fordi jeg nærmer meg en tidsfrist, så blir jeg lei meg når jeg ikke rakk det jeg skulle for så å bli sint på meg sjøl fordi jeg ikke klarte det jeg trodde jeg ville innen den tida jeg hadde. En velkjent situasjon for dere alle vil jeg tro. Det er dessverre sånn at mangel på tid stresser deg. Kroppen belastes og helsa kan bli dårligere. Muligheten og evne til å styre tida di virker inn på din helse. Blir presset for hardt over tid bryter forsvarsverkene ned. Jeg har det ikke noe bedre enn andre skjønt mulighetene for å styre tida mi er større enn mange av dere. Jeg sliter mest med meg sjøl og mine mange feilberegninger av tida. Det er vanskelig å innse det, en utfordring å finne løsninger på det og det er i stor grad avhengig av meg sjøl. Det på en måte urettferdig at det er viktigst å være kreativ, lur/smart eller tøff når du er mest sliten. Det er når tida di er mest presset det er viktigst å være åpen overfor dine nærmeste, kolleger, ledere og deg sjøl. Det er på denne tida jeg er minst mottakelig for gode råd og mest sårbar for kritikk.. jeg tror dessverre ikke dette kommer til å bli så mye bedre i de nærmeste åra… Men jeg (og du?) kan kanskje bli bedre på å stå i dette, takle det, lære å si nei litt oftere, lære å lytte til forslag og bidra med egen erfaring til forbedringer…?

Jeg tror aldri jeg får kontroll over tiden min..men jeg er blitt flinkere til å takle tidspunktene som kom litt fort så jeg ikke var klar da neste tidspunkt var forbi.

TIME
It flies by us, when we’re having fun.
It makes the moon rise, and lowers the radiant sun.
It wrinkles a young face, with old age.
It breaks a teenager’s bond’s, from the motherly cage.
It beats a mountain, until it falls.
It births a child, whenever life calls.
It changes the verses, while you’re reading this rhyme.
How this all happens, you will know, with time

Skrevet av Todd, 13 år…

Strikk er nok et ukjent "begrep" for deg skjønt du veit selvfølgelig hva jeg skriver om når jeg sier at helsa vår er som en strikk den kan strekkes og strekkes og trekker seg allikevel sammen når du slipper den…Men veit du når den ryker?

Helse er et rart fenomen. Det er f.eks rart at folk klager så mye over helsa si her i Norge. Vi som har verdens beste helsetjeneste (ja sjøl med sjukehusnedskjæringer!!) og har aldri hatt så gode helsetjenester før. OG folk med kroniske sykdommer og sitter i rullestol kan oppgi at de har bedre helse enn en frisk idrettsutøver…Så vi kan fort bli enige om at God Helse er et personlig begrep. Vi mennesker er fantastiske fordi kroppen har en fenomenal evne til å gjøre seg sjøl frisk. Du kan få influensa og blir helt frisk igjen. Ja du kan ha en alvorlig kreftsjukdom og gå gjennom tøffe behandlinger og bli helt frisk igjen. Du kan stå på i jobben som bare det og bli dyktig sliten for så å komme deg helt i løpet av juleferien. En strikkopplevelse mange går gjennom og det blir selvfølgelig verre med alderen når gummien blir morken…Jeg synes det er to sider av dette som er så flott; På den ene siden har vi stor kapasitet til å trå til å gjøre ekstra arbeid, jobbe mye i perioder og stå på. En arbeidsplass er helt avhengig av at ansatte strekker strikken innimellom hjelper til og sørger for at hjulene går rundt. På den andre siden gir kroppen signaler som forteller når strikken/helsa er strukket for langt. Lytter man til kroppen kan man faktisk kjenne før man blir for sliten. Du må bare være kjent med kroppen din for tegnene kan være forskjellig fra person til person. Helsa din er en strikk uavhengig av hva du gjør. Du er en person uavhengig om du jobber mye, har mye hjemme eller andre travle aktiviteter så det er nesten aldri sånn at det er en årsak til at strikken strekkes for langt….? OG det er sånn at er kroppen din i fysisk god stand tåler den mer og er du psykisk robust tåler du også mer. Og disse tinga er jo veldig forskjellig fra person til person. Men det betyr altså at du kan gjøre noe med din egen kapasitet! For meg er det så enkelt at når jeg får trimmet og er i god form tåler jeg mye mer på jobben og kan strekke meg på mange områder!

Jeg skal nærme meg slutten med å skrive noe om stahet. Bare først fortelle hva min svigerfar sa hver gang jeg jobbet med noe hjemme som var vanskelig å få til og ville gi opp. "hvis du gir opp har du tapt veit du" sa han. Jeg tenkte tanken to ganger da jeg skreiv på denne kjempelange eposten.. for i slutten av tidsavsnittet falt nettet ut og jeg mistet alt jeg hadde skrevet! Pokker også! Måtte starte fra begynnelsen igjen!! Svigerfar var sta og ga seg ikke lett når han hadde fått noen arbeidsoppgaver. Det han kalte stahet vil du kanskje kalle yrkesstolthet, et begrep vi ikke så ofte snaker om, forresten..Eller du ville kanskje kalle det utholdenhet men jeg liker stahet bedre. Det inneholder litt sinne og fandevolskhet som jeg tror er veldig bra for helsa. Kanskje først og fremst fordi det er godt for sjøltilliten ,og dermed helsa, at man får til ting. I stahet ligger det også mye av å kunne stå i ting, stå gjennom ting, holde ut og tåle ubehag. God helse betyr slett ikke at man alltid er fri for helseplager, men kanskje i mye større grad at man klarer stå gjennom perioder med helseplager, eller arbeidsbelastninger eller vanskelige tider eller….Å ja jeg er klar over at stahet lett kan bli vanskelig også, så det er klart at det må kombineres med mye av det samme som jeg skreiv under tidsavsnittet: åpenhet, samtale og vilje til å lytte til andre og ville prøve noe annet/nytt…. en positiv stahet.

Her bør jo denne eposten slutte, men har du lest så langt som dette fortjener du en avslutning. Denne julehilsen har vært ganske så alvorlig og seeeriøs og dreiet seg mest om ansattes helse. Som kommunelege er det jo brukernes helse jeg er mest opptatt av og det er ikke til å komme utenom at brukernes helse er helt avhengig av at vi har stabile, profesjonelle, servicevennlige og friske ansatte! Derfor håper jeg at du får brukt fritida di i jula til å pleie deg sjøl i god forvissing om at du har betydd mye for mange brukere i år! For meg er du hverdagshelten i vår kommune! God Jul!!