Sommerhilsen til ansatte i kommunen

Det er rart med det. Når timene raser mot sommerferie er det liksom hjernen mister jobbfokus, slapper av og innstiller seg på noe helt annet enn saksbehandling, vanskelige saker og travelt arbeid…? Forskning sier at man skal trappe ned før man drar i ferie. Det er best for kroppen og helsa… men alt som skal ordnes før man reiser, alle som skal ha svar og noe burde vært ordnet i går (eller for en måned siden) Det er jo umulig å ikke bli stressa mot slutten av siste arbeidsdag før ferien!!?

Med hjernen litt ute av fokus, ferien rett rundt hjørne vil jeg bare ønske deg God sommer! Og at du virkelig får en sånn sommerferie du lenge har ønsket deg!

De som har lest sommerhelsehilsen fra før veit at det kommer mer… men har du travelt får du bare avslutte her.. Nedover her ser det ut til at du vil få litt av hvert i beste "Helsenyttstil".

Jeg håper du tar vare på deg sjøl i sommer!

Det er jo lettest å snakke om de ytre tingene som at du bruker solkrem med høy solfaktor og at nå skal du bare fjerne flåtten så fort du ser den og kontakte lege hvis du får feber eller rødt eksem rundt bittet. ELLER at du skal skylle deg godt med sjøvann hvis du brenner deg på en brennmanet. Ikke skrubb. Det er lurt å påføre 5% edikk 30 de neste 30 min etter du har skylt av.

Det er ikke lett når det gjelder det psykiske. Solkrem for sjelen, kanskje? Eller skyll vekk tristheten med hva da? Jeg synes at jeg opplever om igjen og om igjen at folk (du også!) takler psykiske utfordringer og vanskeligheter meget bra på sin egen måte. Noe av det beste jeg ser er når jeg opplever at fagfolk søker støtte eller hjelp fra andre fagfolk for å løse en vanskelig situasjon. Det høres liksom så elementært ut, men i dag og i framtida vil det være samarbeid og samhandling og mye annet som begynner på "sam-" som vil prege utviklingen av helsetjenester og forebyggende tjenester. Du skulle stole mer på deg sjøl i sånne situasjoner! Veldig ofte opplever jeg at folk er usikre og kanskje tror at de ikke har kompetanse nok til å takle vanskelige situasjoner. Jeg mener de som er innstilt på å prøve har det aller beste utgangspunktet. Det er nemlig mye viktigere å være et medmenneske overfor folk som har det vanskelig enn å være høykompetent fagperson. Det er mye viktigere at vi er tilgjengelige enn at vi har så innmari høy faglig utdannelse innen "problemfag". Så om du jobber som vaktmester, nattevakt på Eikertun eller i barnevernet så er jeg sikker på at den beste kompetansen til å hjelpe de som trenger hjelp har du som er interessert i å hjelpe!

Noen ganger får jeg oppleve direkte hvor viktige, flinke og effektive ansatte hos oss er. Jeg så det her om dagen på tv hvor natt tjenesten på Eikertun ble presentert. For en flott jobb! For noen flinke og dyktige medarbeidere! Men heldigvis har jeg opplevd mange mange flere medarbeidere som gjør en kjempejobb for sine brukere og som aldri vil synes i media. Det er jo sånn de aller fleste jobber i en kommune. Gjør unna de nødvendige arbeidsoppgavene som ville gjort livet utrivelig for oss hvis de ikke ble gjort! Ta deg litt tid hvis du fremdeles leser; tenk deg en arbeidssituasjon du ikke kunne tenke deg å utføre i kommunen. Det er helt sikkert noen kjempeflinke folk som gjør akkurat den tjenesten!! Det er sjelden de får noe oppmerksomhet annet enn når tjenesten blir hengt ut for en mulig feil eller mangel…… en liten sommerhilsentanke til deg som sørger for at det ikke knaser i kommunens tannhjul!

I overimorra skal jeg fokusere hjernen min på en god bok, litt te og kaaanskje en kakebit på brygge med beina litt høyt…sammen med konen. Det er nesten så stresset legger seg til ro bare med tanke på det… Har du noe slik du kan gjøre? Kanskje du slapper best av når du jobber i hagen, eller fisker på fjellet eller går tur?? Jeg håper du tar deg god tid til å gjøre mye av det du setter mest pris på og slapper mest av i sommer. Jeg snakker rett som det er med folk som er eller har vært virkelig sjuke…nesten døde. Det er alltid en ting som kommer fram. "Jeg kunne ønske jeg hadde tatt meg litt mer tid til familien, til å være tilstede der og da… til å sette pris på de nære tingene". Hvorfor kan vi ikke lære av det og gjøre det? Det er jo grunnleggende for alt! Samliv, arbeid, vennskap ja… helsa! Så i sommer anbefaler jeg en passelig dose med ro, tid til de nærmeste, venner og ikke minst deg sjøl!

Som helsearbeider har jeg veldig lett for å snakke om alt som kan bygge opp rundt helsa di. Gjør ditt, gjør datt fordi det er godt for helsa di. Vi burde kanskje være litt mer tilbakeholdne med det. Du burde heller tenke sånn: "Det er så mye spennende, morsomt, utfordrende som skjer rundt omkring. Det vil jeg jammen prøve!" Jeg har sagt det før og du får det igjen: Få du opp pulsen er det sunt om det så er fordi du opplever noe spennende, følelsesladet, slitsomt, kjærkomment eller provoserende. Fysisk aktivitet har en verdi i seg sjøl, sånn som kulturelle opplevelser, tekniske ferdigheter og sosiale opplevelser. Det er godt for Folkehelsa; Ja!! Men kom ikke å fortell meg at det å score mål på fotballbanen ikke betyr noe spesielt for en fotballspiller! Eller det å glede andre ved å hjelpe noen eller å høre en flink musiker spille musikk, eller spille sjøl! Jeg ønsker meg vel egentlig vekk fra Folkehelsebegrepet…. Det skal være en naturlig sak som ikke får folk til å fokusere på helse….så får vi doktorer jobbe med uhelse og sjukdom…det er vi flinke til! Det er kjeeempemange andre i vår kommune som er flinke til å jobbe med alt som gir god helse, men som ikke er helsearbeid!

Ooops er du der enda…?? Jeg prata meg bort i noe jeg er så interessert i og glemte helt at noen skal lese dette!! Imponerende hvis du har lest deg ned hit. Da burde du avslutte med å lese siste Helsenytt før jeg drar på ferie!

God sommer til deg. Uansett hvor du sitter å leser dette synes jeg du skal tenke på at du betyr noe for noen andre her i kommunen! Du er virkelig hverdagens helt…

Med de aller beste hilsener fra

Sommerferiekommunelegen

Einar Braaten