Fra fugleinfluensa til Kjøttdeig!

Så var det kjøttdeig som preget mediebildet… og det fører selvfølgelig til engstelse blant folk. Kan EHEC coli bakterien smitte deres barn nå? Kan de voksne spise kjøttdeigen. Jeg fikk forespørsel fra en barnehage om de kunne servere gryte med kjøttdeig i dag. Det er lett å skjønne at det skaper frykt når barn er blitt så sjuke som vi har sett, ja det mest tragiske skjedde da ett av de syke barna nylig døde.

Mattilsynet og jeg har svart så godt vi kan. Det er mye uklart rundt sykdomstilfellene, hvorfor får ikke flere diarésykdom. Hvorfor får noen barn nyresvikt direkte uten å ha vært syke med diaré først? Det beste rådet er jo å sørge for at kjøttdeigen er stekt eller kokt godt så bakteriene er drept. Som alltid er det viktig å fokusere på håndhygiene både før man lager maten og etter.

Jeg gjør meg et par tanker rundt denne tragiske hendelsen. For det første hvor vanskelig det er å følge matvarer som distribueres rundt om i landet, går gjennom forhandlere for å bli solgt under forskjellig navn og merking. Det kreves store detektivressurser for å finne tilbake til hvor kjøttdeigen ble produsert! For litt siden hadde vi en salmonellainfeksjon som smittet gjennom salat importert fra Italia. Vi må forholde oss til at vi får mat fra hele verden med de farer det er for at det følger smittestoffer med på veien…

Det andre er hvor sårbare vi er. Vi er ikke vant til å tenke smitte i forbindelse med mat. Noe så enkelt som å vanske hendene før matlaging ligger ikke i ryggmargen på folk. Smittsomme sykdommer rammer ofte fordi det er blitt litt lettere å komme forbi en barriere enten hos den som smitter, eller den som blir smittet. God håndhygiene er som oftest svaret på å minske smittefaren. Enkelt når man husker det, men ikke å vanlig å huske.

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har gitt råd for hvordan vi bør forholde oss til kjøttdeig: Ikke spis kjøttdeig produsert mellom 1 januar og 24 februar, steik eller kok kjøttdeigen og vær påpasselig med håndhygienen sier de. Jeg har lagt ut info på nettsidene til Øvre Eiker kommune. Det er stort sett bare linker til Mattilsynets og Folkehelseinstituttets nettsider som her god informasjon som blir oppdatert.

… jeg håper det ikke kommer flere smittede barn…..